Vanzelfsprekend?

02-03-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanzelfsprekend?

 

Gezondheid is net als liefde. Je staat er eigenlijk niet zo bij stil dat je het hebt. Wie van ons staat stil en kijkt naar het geluk dat we hebben als we naar onze kinderen en onze geliefden kijken? Ik weet dat ik me meerdere malen per dag besef hoe gelukkig ik mezelf prijs met die liefde. Eerlijk gezegd gaat het me wat lastiger af als ik ‘s ochtends tijdens het spitsuur mijn kinderen moet aansporen om op tijd klaar te zijn om naar school te gaan. Vooral als ze jammeren, me negeren en verder spelen met hun speelgoed. Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik al stemverheffend en druk gebarend (totaal niet mindful) ze de deur uit krijg en ze nog net op tijd voor de bel de klas in heb.
Ik baal verschrikkelijk op zulke momenten, maar ik weet zeker dat ik het heel erg zal missen als het er ineens niet meer zou zijn. 

Met ons lijf is het net zo. We staan er te weinig bij stil dat we gezond zijn. Wie van ons staat op en is dankbaar voor dat gezonde lijf? Wie van ons staat op en is dankbaar voor ons gezonde lichaam dat ons dag in dag uit in staat stelt ons leven te leiden? Wat ben ik nu dankbaar dat ik weer enigszins gezond ben. Hoe kwetsbaar is die gezondheid?
Ik heb, net als velen met mij, lange tijd niet stilgestaan bij de roofbouw die ik pleegde op mijn lichaam door gewoonweg signalen te negeren. Alsmaar onbewust doorgaan, over mijn eigen grenzen heen. Mijn lichaam was mijn instrument. Het moest vooral doen wat ik wilde. Ik zag mijn gezondheid als iets vanzelfsprekends. Ik weet zeker dat veel van jullie dat ook doen of hebben gedaan. Gezondheid is toch gewoon?

Ja, gezond zijn is heel gewoon….. Totdat je het niet meer bent.  Totdat je compleet wordt teruggeworpen en gedwongen wordt een pas op de plaats te maken. Dan pas besef je hoe kwetsbaar je eigenlijk bent. Hoe belangrijk gezondheid voor ons is. Alle klusjes, werk, schoonheidsidealen, geldzorgen en materiële dingen verdwijnen naar de achtergrond als je ziek bent. Het is voor ons heel lastig ons te realiseren dat wij allemaal kwetsbaar zijn!  Ziek worden of zelfs heel erg ziek worden dat gebeurt toch een ander, niet mij? Het kan dus wel! We worden allemaal wel een keer ziek. Dat kan van de ene op de andere dag jou overkomen. Of mensen die je liefhebt.

Wees dankbaar voor degene die jou onvoorwaardelijk lief heeft, wees dankbaar voor de warmte en liefde die je iedere dag mag ontvangen. Voordat je het weet valt diegene weg. Wees lief voor je lichaam dat voor jou de lasten draagt, wees er lief voor en koester jezelf. Iedere dag.


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in* Captcha

Velden met een * zijn verplicht!