Keerzijde van rouw

01-10-2015

 

 

 

 

 

 

 

Keerzijde van rouw?

 

De keerzijde van rouw….is liefde!?

Liefde verwarmt, omarmt en verbindt. Voor mij geeft liefde zin aan mijn bestaan..? Liefdevolle warme mensen die me steunen en van mij houden en van wie ik heel veel houd.

Ik zou me ook geen leven zonder hen kunnen voorstellen. Mijn kinderen, mijn man, mijn lieve broers en zus, mijn ouders, mijn familie en heel waardevolle dierbare vrienden. Wat heb ik het fijn als ik daar aan denk.

Toch maakt juist die liefde me ook kwetsbaar. Ik weet dat het leven niet oneindig is. Ik weet nog goed hoe ik me voelde toen ik besefte dat ik in heel korte tijd afscheid zou moeten nemen van mijn lieve oma. Ze was mijn grootste fan en zij zou komen te overlijden. Ik was bang, schreeuwde de boel bij elkaar en mijn adem stokte. Een steek ging door mijn hart. Wat deed het zeer dat juist zij kwam te overlijden, ook al was ze bijna 90 jaar oud.??Het leven is niet oneindig. Vroeg of laat zullen we een keer afscheid moeten nemen van elkaar. Die gedachte brengt rillingen over mijn hele lijf. Het maakt me zelfs verdrietig. Ook als ik denk aan mijn eigen sterfelijkheid, dan slijpt de angst er in. Niet zozeer voor mezelf, maar wel dat ik als moeder twee kleine kinderen achter me zou moeten laten. Wat ben ik bang om datgene wat me zo dierbaar is kwijt te raken! 

Liefde maakt kwetsbaar, wanneer we een geliefde kwijtraken doet het vreselijk pijn. Het slaat gaten in onze harten. We willen vasthouden, we willen dat het voor altijd blijft zoals het is. Maar het leven is veranderlijk en zeer onvoorspelbaar.  Wie lief heeft loopt risico, dat zonder meer. Maar vraag jezelf nu eens af: Zou je je een leven kunnen voorstellen zonder liefde? En zou je ondanks het risico gekwetst te worden toch nog durven liefhebben? 

Het leven is kwetsbaar, wij mensen zijn kwetsbaar. Ik zelf voel me kwetsbaar. Juist omdat ik zoveel liefde heb en voel. Maar deze liefde geeft zin aan mijn bestaan. De littekens in mijn hart zijn een tastbaar bewijs dat ik in mijn leven lief heb gehad en helaas ook liefde ben verloren. Dat ik liefde heb durven toelaten ben ik trots op en dankbaar voor. 

Mijn oma mag er dan misschien niet meer zijn. En ooit zal ik meer dierbare personen verliezen. Toch weerhoudt dat me er niet van onnoemelijk veel van hen te blijven houden. Liever een dag intens liefgehad dan een leven zonder liefde, hoeveel pijn het soms ook kan doen. 

 

Reacties

Reacties van 1 tot 1:

Wilma Jakobs schreef op 04-11-2015, 15:39:
Wat een prachtig verhaal, Minke. Liefde dat is waar het allemaal om draait.Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in* Captcha

Velden met een * zijn verplicht!