Wie rouwt heeft lief

31-08-2015

 

 

 

 

 

 

 

Wie rouwt heeft lief


Wie rouwt heeft liefgehad. Liefde en rouw zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, net als leven en dood. Zonder liefde is er geen rouw en zonder rouw geen liefde. Vanaf het moment dat je geboren wordt hecht je je aan je leven, aan de mensen om je heen en aan de gewoontes en rituelen die je gaandeweg meeneemt. Verlies van iets waaraan je  gehecht bent, doet pijn. 

 

Rouw is dus een natuurlijke reactie op een verlies en het geeft meteen aan hoeveel je van iemand houdt. Maar dat wil niet zeggen dat je de band of liefde voor de ander kunt meten in de manier waarop je rouwt.

 

In Afrika wordt vaak openlijk gerouwd waarbij men luidruchtig uiting aan de emoties geeft. In China rust er een taboe op het spreken over de doden uit angst voor het oproepen van negatieve krachten. Twee verschillende werelden, twee verschillende manieren van omgaan met rouw. En toch zegt het niets over hoeveel je van de ander gehouden hebt.

 

Het gaat er dan ook niet om hoe je rouwt. Maar dàt je rouwt. De ene zoon laat zijn verdriet openlijk aan anderen zien, praat er veel over met zijn omgeving en zijn broer rouwt meer ingetogen en trekt zich terug. Beide kunnen evenveel van hun moeder gehouden hebben, ondanks de verschillen.

 

Bij rouw gaat het er dan ook niet zozeer om hoe je het doet, het gaat erom dat je kijkt naar wat je nodig hebt en daar gehoor aan kan geven. Vind je het fijn om erover te praten? Zoek iemand bij wie je je veilig voelt. Wil je liever alleen zijn en je terug trekken? Prima, zolang je jezelf maar toestaat te rouwen om het verlies dat je geleden hebt.

 

Er is geen eenduidige handleiding die vertelt hoe je moet rouwen. Er bestaat ook geen wonderpil die de rouw stopt. Het is ook niet iets wat je moet willen. Rouw is iets waar je doorheen moet gaan, het liefst op de manier die het best bij je past. Hoe pijnlijk en confronterend het ook mag zijn. Rouwen stelt je in staat je leven na verloop van tijd weer op te pakken en om door te gaan. Met liefde voor de overledene in je hart. Voor altijd. 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in* Captcha

Velden met een * zijn verplicht!