Schaduw en licht

September 18, 2023

Betekenis geven

“Sinds de dood van mijn vader voel ik me anders dan daarvoor,” zucht ze.
Mijn cliënte van bijna 25 jaar oud zit tegenover me. Een paar maanden geleden moest ze noodgedwongen afscheid nemen van haar ernstig zieke vader.
Veel te vroeg. Voor hem, maar ook voor haar.
In één klap is ze naast haar vader óók haar onbezorgdheid kwijt, zo vertrouwt ze me toe.
Haar peinzende blik verraadt haar inwendige worsteling met deze nieuwste verandering in haar jonge leven. Eigenlijk is ze te vroeg geconfronteerd met de ‘serieuze’ kant van het ouder worden.
Waar ze eigenlijk nog meer een twintiger had willen zijn en onbezorgd had willen genieten van de jongvolwassenheid, voelt ze zich nu een eind dertiger die, als het ware, de zorg en verantwoordelijkheid heeft over haar kinderen.

Veel van haar leeftijdsgenoten zitten nog in die andere fase. Lekker feesten, borrelen en wat dies meer zij. Dat creëert onbedoeld een afstand. Het voelt eenzaam. Iedereen leeft mee, maar niemand weet echt hoe ze zich voelt. “De vader van een goede vriendin van mij is ernstig ziek en, het is misschien heel raar wat ik nu zeg, maar ik ben bijna “blij” dat er iemand is die zegt dat ze zich zo herkent in wat ik meemaak en andersom”, zegt ze bijna onverstaanbaar.

Ook ik herken wat ze zegt, ondanks dat mijn vader nog leeft. Ik weet hoe het voelt als je die jeugdige onbezorgdheid bent kwijtgeraakt.
Want onbezorgd ben ik sinds de confrontatie met kanker op mijn dertigste allang niet meer. 
Het is niet zo dat je niet meer kunt genieten van dezelfde dingen als voorheen.
Maar het zit hem meer in de beleving. Die is toch anders. Moeilijk uit te leggen aan een persoon die de onbezorgdheid nog wel voelt.

De andere kant is ook waar. De confrontatie met de kwetsbaarheid van het leven, leert je in één klap dat niets vanzelfsprekend is.
Zware omstandigheden nodigen je uit om anders naar jezelf en anderen te kijken.  Dat is niet per definitie iets slechts.
“Ik kon me zo druk maken om dingen die eigenlijk niet zo belangrijk zijn én tegelijkertijd stond ik nooit zo stil bij dingen die er wél toe doen; wie ben ik? Wat heb ik nodig? En wat maakt mij gelukkig? Ik ging in veel dingen achteloos mee in de grote stroom. Dat wil ik niet meer. Ik probeer het nu anders te doen.”

Het mooie is, is dat ze deze waardevolle ontdekkingen over haar leven en zichzelf deelt met vrienden en vriendinnen. En die zijn op hun beurt weer dankbaar voor hun “oude” wijze vriendin.

Meer blogs

< Terug
Heb je een vraag?
Stuur deze dan via het onderstaand formulier, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.
contact

Cookies

AccepterenLees meer