Blogs

Blogs, tips en andere inspiratie

Categorieën:

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Schaduw en licht

Betekenis geven

September 18, 2023

“Sinds de dood van mijn vader voel ik me anders dan daarvoor,” zucht ze. Mijn cliënte van bijna 25 jaar oud zit tegenover me. Een paar maanden geleden moest ze noodgedwongen afscheid nemen van haar ernstig zieke vader. Veel te vroeg. Voor hem, maar ook voor haar. In één klap is ze naast haar vader óók haar onbezorgdheid kwijt, zo vertrouwt ze me toe.

Verbondenheid

liefdevolle verbinding

June 19, 2023

Vandaag realiseerde ik me iets heel waardevols. Deze keer was het niet alleen mijn hoofd dat iets bedacht en wist, maar mijn hele lichaam deed mee. Ik voelde het in elke vezel van mijn lichaam. Zo apart en fijn tegelijkertijd. Wat ik voelde? Ik voelde een diepe verbondenheid met mijn oma. En met die verbinding leek het alsof ze hier bij me in de kamer stond. Mijn lieve oma, die volgende maand al 15 jaar niet meer bij ons op aarde is.

Hé, dat is balen hè?!

liefdevolle verbinding

June 11, 2023

Maandagmiddag, 16.30 uur. Mijn laatste cliënt van vandaag trekt de deur achter zich dicht. Een kwartier later loop ik richting mijn fiets om terug naar huis te gaan. Het is een half uurtje fietsen van mijn praktijk naar mijn woonplaats. Met het zonnetje dat schijnt en een mooie route door het bos, is dat een prettig vooruitzicht. Als ik mijn tas in mijn fietstas stop, merk ik echter dat de fiets andere plannen met me heeft: lekke band! Een zucht ontsnapt uit mijn mond. Mijn verwoede pogingen het te fixen ten spijt, moet ik beslissen wat ik nu ga doen: Iemand bellen om te vragen me op te halen? De fiets laten staan en met de bus terug? Of, ga ik lopen met de fiets aan de hand?

Alleen een ezel...

Innerlijke kracht

April 19, 2022

“Dit is geloof ik al de tiende keer dat ik erover begin”, zegt mijn cliënte. Ze baalt van zichzelf want ze is opnieuw in haar valkuil gelopen. Voor de zoveelste keer.

Doe ik het wel goed?

Weer verder

January 5, 2022

“Doe ik het wel goed?” Haar ogen kijken me vragend aan. Sinds drie maanden komt ze iedere week naar me toe om een uur stil te staan bij het overlijden van haar man. Dertig jaar waren ze samen. Dertig jaar deelden ze lief en leed. En toen… was hij er ineens niet meer. Uit het leven gerukt. Weg.

Spontane ontmoeting

liefdevolle verbinding

April 28, 2021

Pak een kop thee en ga eens rustig zitten. Ik wil je iets vertellen. Nee, niets ernstigs, maar gewoon even om wat met je te delen. Heb je ff of moet je meteen weer verder?

Hemel en aarde

Betekenis geven

April 8, 2021

‘Heb ik goed genoeg mijn best gedaan?’ vraagt mijn 83-jarige cliënte zich af. Ik weet dat ze zich dit, sinds het overlijden van haar echtgenoot, veelvuldig afvraagt. Ze is in de laatste fase van haar leven beland en daarin maakt ze de balans voor zichzelf op. Terwijl ik me afvraag waar ze specifiek op doelt, lijkt ze mijn gedachten te lezen en zegt: ‘Heb ik genoeg gedaan om de hemel en de aarde met elkaar te verbinden? Is het me gelukt om de hemel naar hier te brengen en dit door te geven aan anderen?’ Een boeiende vraag, waarna een boeiend gesprek volgt.

Een volmondige ‘JA’ tegen jezelf

Weer verder

January 7, 2021

Wanneer lukt het je om weer 'JA' te zeggen tegen jezelf? Als een dierbare overlijdt, vinden we dat vaak heel moeilijk. We weten dat het wel mag, maar ergens voelt dat verkeerd. Hoe vind je de ruimte voor jezelf als je zonder jouw geliefde weer verder moet?

De glimlach die achter een mondkapje verborgen blijft

liefdevolle verbinding

December 2, 2020

Lang, lang geleden, toen COVID-19 nog niet bestond, knuffelden mensen met elkaar. Gewoon zonder aarzeling omdat ze het fijn vonden elkaar weer te zien. Een warme omhelzing die een vriendschap extra waarde geeft. Een troostende arm om een schouder, een spontane vreugdevolle kus op de wang of een bemoedigend klopje op iemands rug. Ik mis het enorm.

Als morgen niet meer komt

liefdevolle verbinding

September 19, 2020

Marco Borsato raakte bij mij op 19-jarige leeftijd een gevoelige snaar toen ik dit liedje voor het eerst hoorde. Want ja, wat zou je doen als je wist dat je morgen zou komen te overlijden? Of dat de wereld zou ophouden met bestaan? Zouden dingen die nu zo belangrijk lijken, hun waarde verliezen? En juist de dingen die alledaags zijn, heel bijzonder worden? Alles verandert wanneer het afscheid nadert…

De Paardenbloem

Weer verder

February 21, 2019

Een perfecte ronde bol, gevormd door tientallen pluisjes. Samen zijn zij één. Als het tijd is om los te laten vliegt het pluisje mee met de beweging van de wind. De bloem is nooit meer hetzelfde, niet meer een perfect geheel, niet meer perfect rond. Wat achterblijft is een leegte, precies daar op de plek waar het pluisje is geweest.

Keerzijde van rouw?

Weer verder

February 21, 2019

De keerzijde van rouw….is liefde!? Liefde verwarmt, omarmt en verbindt. Voor mij geeft liefde zin aan mijn bestaan. Liefdevolle warme mensen die me steunen en van mij houden en van wie ik heel veel houd. Ik zou me ook geen leven zonder hen kunnen voorstellen. Mijn kinderen, mijn man, mijn lieve broers en zus, mijn ouders, mijn familie en heel waardevolle dierbare vrienden. Wat heb ik het fijn als ik daaraan denk.

Minke Koks

Integratieve therapie in Nijmegen

Ontvang blogs

Voor meer rust, inspiratie en draagkracht

Bedankt! Check je inbox.
Oeps, er ging iets verkeerd. Probeer het nog eens.

Cookies

AccepterenLees meer