Blogs

Blogs, tips en andere inspiratie

Categorieën:

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Kruis in je agenda

Innerlijke kracht

March 27, 2024

“Als je zelf geen plannen maakt, word je opgenomen in de plannen van een ander. ”‍Mijn cliënte knikt instemmend. Ze begrijpt maar al te goed waar dit over gaat. Sinds ze terug is van haar reis naar Australië, waar ze twee maanden alleen doorheen reisde, wordt er aan haar getrokken. “Allemaal lieve mensen hoor”, verzekert ze me. “Maar het verstikt me zo.”

Niet onderhandelbaar

Innerlijke kracht

February 22, 2024

De belangrijkste relatie die je kunt hebben is met jezelf. Want van daaruit, vanuit jouw kern, maak je de beste keuzes voor jezelf. Van daaruit kies je de mensen die bij je passen, die je steunen en voeden. Alleen jij kunt ten volle bepalen welk leven voor jou de meeste voldoening geeft. Jij bepaalt, niet iemand anders. Dat brengt me op de volgende quote die ik mooi vind en die ik met jou wil delen:

Een warme hand

liefdevolle verbinding

January 11, 2024

Op een van mijn meest kwetsbare momenten zijn verpleegkundigen mijn redding geweest. Zowel letterlijk; ze hebben mijn leven gered door adequaat te handelen, als figuurlijk: hun aanwezigheid maakte mijn ziekenhuisverblijf stukken aangenamer.

Schaduw en licht

Betekenis geven

September 18, 2023

“Sinds de dood van mijn vader voel ik me anders dan daarvoor,” zucht ze. Mijn cliënte van bijna 25 jaar oud zit tegenover me. Een paar maanden geleden moest ze noodgedwongen afscheid nemen van haar ernstig zieke vader. Veel te vroeg. Voor hem, maar ook voor haar. In één klap is ze naast haar vader óók haar onbezorgdheid kwijt, zo vertrouwt ze me toe.

Verbondenheid

liefdevolle verbinding

June 19, 2023

Vandaag realiseerde ik me iets heel waardevols. Deze keer was het niet alleen mijn hoofd dat iets bedacht en wist, maar mijn hele lichaam deed mee. Ik voelde het in elke vezel van mijn lichaam. Zo apart en fijn tegelijkertijd. Wat ik voelde? Ik voelde een diepe verbondenheid met mijn oma. En met die verbinding leek het alsof ze hier bij me in de kamer stond. Mijn lieve oma, die volgende maand al 15 jaar niet meer bij ons op aarde is.

Hé, dat is balen hè?!

liefdevolle verbinding

June 11, 2023

Maandagmiddag, 16.30 uur. Mijn laatste cliënt van vandaag trekt de deur achter zich dicht. Een kwartier later loop ik richting mijn fiets om terug naar huis te gaan. Het is een half uurtje fietsen van mijn praktijk naar mijn woonplaats. Met het zonnetje dat schijnt en een mooie route door het bos, is dat een prettig vooruitzicht. Als ik mijn tas in mijn fietstas stop, merk ik echter dat de fiets andere plannen met me heeft: lekke band! Een zucht ontsnapt uit mijn mond. Mijn verwoede pogingen het te fixen ten spijt, moet ik beslissen wat ik nu ga doen: Iemand bellen om te vragen me op te halen? De fiets laten staan en met de bus terug? Of, ga ik lopen met de fiets aan de hand?

Alleen een ezel...

Innerlijke kracht

April 19, 2022

“Dit is geloof ik al de tiende keer dat ik erover begin”, zegt mijn cliënte. Ze baalt van zichzelf want ze is opnieuw in haar valkuil gelopen. Voor de zoveelste keer.

Doe ik het wel goed?

Weer verder

January 5, 2022

“Doe ik het wel goed?” Haar ogen kijken me vragend aan. Sinds drie maanden komt ze iedere week naar me toe om een uur stil te staan bij het overlijden van haar man. Dertig jaar waren ze samen. Dertig jaar deelden ze lief en leed. En toen… was hij er ineens niet meer. Uit het leven gerukt. Weg.

Spontane ontmoeting

liefdevolle verbinding

April 28, 2021

Pak een kop thee en ga eens rustig zitten. Ik wil je iets vertellen. Nee, niets ernstigs, maar gewoon even om wat met je te delen. Heb je ff of moet je meteen weer verder?

Hemel en aarde

Betekenis geven

April 8, 2021

‘Heb ik goed genoeg mijn best gedaan?’ vraagt mijn 83-jarige cliënte zich af. Ik weet dat ze zich dit, sinds het overlijden van haar echtgenoot, veelvuldig afvraagt. Ze is in de laatste fase van haar leven beland en daarin maakt ze de balans voor zichzelf op. Terwijl ik me afvraag waar ze specifiek op doelt, lijkt ze mijn gedachten te lezen en zegt: ‘Heb ik genoeg gedaan om de hemel en de aarde met elkaar te verbinden? Is het me gelukt om de hemel naar hier te brengen en dit door te geven aan anderen?’ Een boeiende vraag, waarna een boeiend gesprek volgt.

Een volmondige ‘JA’ tegen jezelf

Weer verder

January 7, 2021

Wanneer lukt het je om weer 'JA' te zeggen tegen jezelf? Als een dierbare overlijdt, vinden we dat vaak heel moeilijk. We weten dat het wel mag, maar ergens voelt dat verkeerd. Hoe vind je de ruimte voor jezelf als je zonder jouw geliefde weer verder moet?

De glimlach die achter een mondkapje verborgen blijft

liefdevolle verbinding

December 2, 2020

Lang, lang geleden, toen COVID-19 nog niet bestond, knuffelden mensen met elkaar. Gewoon zonder aarzeling omdat ze het fijn vonden elkaar weer te zien. Een warme omhelzing die een vriendschap extra waarde geeft. Een troostende arm om een schouder, een spontane vreugdevolle kus op de wang of een bemoedigend klopje op iemands rug. Ik mis het enorm.

Minke Koks

Integratieve therapie in Nijmegen

Ontvang blogs

Voor meer rust, inspiratie en draagkracht

Bedankt! Check je inbox.
Oeps, er ging iets verkeerd. Probeer het nog eens.

Cookies

AccepterenLees meer